tirsdag 15. januar 2008





Først bare så ingen misforstår, damene på bildet over med Steiar og meg på karnevalet, er kona til ass. prosjektleder Ricardo, Daniela, og hennes kusine Maira, (men de var råe til å danse).

Etter en dag i Fortaleza med interessant strandbesøk (vi ble loppa av strandselgere i bytte for skjorter, klokker, kreps, hatter, solbriller, smykker, kokosnøtter og jeg vet ikke hva), men det var billig og selgerne sjarmerende og hyggelige. Dagen etter drosje ut til Taiba (ca 300,- NOK) hvor vi innlosjeres i en av prøveboligene, som nevnt i forrige blogg.

Blir så invitert av ass.pr.led. Ricardo (bildet med familien) til å besøke hans familie som er hjemme hos bestemor på ferie i en liten by Limoneiro del Norte to timers biltur inn i landet. Der feires nemlig årets Karneval. Vi sier selvsagt ja og sjekkes inn hos storfamilien med foreldre, søsken, kusiner og fettere, og naboer og venner. Om kvelden begynner spetakkelet med dunkende sambarytmer fra høyttalere over hele byen og vi samles på den store "plaza" hvor dagens artist er igang. Han/hun holder til oppå en stor ombygd semitrailer med 15 manns orkester og kordamer oppå taket, mens selve traileren er ombygd til en kjempemessig høyttaler med forsterkere og generator. Lydnivået er enormt og hele plassen danser og synger. Steinar kjøper en wiskey i turens hittil billigste bar, en mann med brett med is og glass på en hånd og
en Jonny Walker i den andre. Drinken koster tilsv. kr. 4,50,-, men da får han også en påfyll gratis. Etterhvert beveger traileren seg sakte gjennom folkemngden til neste torv, og derfra trekkes vi med til en gate hvor det er bygd ca 300 meter med stillaser langs veien så gata er lukket inn nederst med plater. Øverst er det bygget losjer, som på en fotballbane, hvor firmaer/familier leier ca 15 kvm egen losje med tak, omtrent i høyde med orkesteret på traileren. Bord med mat og drikke er medbragt til losjen. Plutselig lyder et brøl og folkemengden strømmer hylende inn gata med traileren etter. Den bruker så 3-4 timer gjennom gata med vill dansing i gata og i losjene. Fullt trøkk uten opphold. Vi danser med familien og med alle i nabolosjene. Når bussen er rett foran oss er lydtrykket formidabelt og med øreplugger som hørselværn unngår vi såvidt varige hørselskader. Mine bomullsdotter fra besøket på en "cottonfield" tidligere på dagen redder resten av familien. Hjemme igjen i 2-tiden sover vi øresusen ut. Dagen etter besøker vi Ricardos "Ranch" ute på prærien og befarer et enormt vanningsanlegg som regjeringen har etablert for å kunne dyrke jorda i dette nedbørsfattige området. Etter en liten middagslur er det atter "forceing" i gata utenfor huset md familien og naboer før festen braker løs igjen, bare med nye artister idag. Samme opplegget som mandagen, bare med enda mere trøkk. Onsdag formiddag tar vi en tur opp til en dam hvor det bades og ligger en stor restaurant. Her også et par biler med høyttalere, og etterhvert som antallet besøkende stiger, øker stemningen, og så er jaggu hele restauranten igang med å danse og synge igjen, med fullt trøkk. Tenk deg Frognerseteren en onsdag formiddag med 400 mennesker på utflugt, 3 - 4 mega høyttaleranlegg med hver sin musikk og alle danser ! Om kvelden begynner vi å bli litt slitne, men kl. 20 er vi igang med nytt orkester og sanger på traileren, og hele
ritualet gjennom byen og dansing i losjen for tredje gang ! Hjemme i 2-tiden denne gang fordi vi skal tilbake til Fortaleza kl. 07.00 dagen etter.

Tilbake på hotellet gjør oss deretter klare for hjemreise, Steinar til Norge og jeg til Trinidad via Manaus m/overnatting og Miami (!) før ned igjen til Port of Spain. Utrolig slitsom helg, men fantastisk å oppleve folkelivet og få bo hos lokal familie og føle dagliglivet på bygda i Brasil. Men helt ufarlig er det ikke, den ene kvelden ble do mennesker drept av en full 16-åreing som kjørte villmann i gata. Etter dette ble vi ganske forsiktige når vi gikk ute om kvelden.

Skal prøve å få lagt ut noe mere bilder fra Karnevalet senere.
Chiao !

Ingen kommentarer: