lørdag 13. oktober 2007

Rundt hornet (Cabo)

Turen til Sines gikk som gribfilene viste, norvestlig bris, dreiende sydøst utpå dagen. Det ble fin gennakerslør i 7 - 9 knops fart og shortsvær. Vi ankommer i 18-tiden og spiser middag ombord. Enda et flott nytt marinaanlegg med liten aktivitet. Vi spekulerer i om Portugal og Spania har fått EU-midler til å bygge prangende marinaer uten at de egentlig har vist den store interessen for å utnytte dem. Masse funksjonærer og bare noen få gjester. Liten jolleseiling. Vi prater med en engelskmann i en J44 som skal hjem en ukes tid og legger båten her p.g.a. den lave havneavgiften, vi betaler 17 euro. Til gjengjeld er det kraftig drag i sjøen bak moloen og båten ligger og knirker i fortøyningene. Etter endel vurderinger finner vi ut at slakke fortøyninger gir minst rykking i båten, når det er plass til litt dødgang i tauene. Går en tur i byen som var Vasco da Gamas hjemby. Han er behørig prortrettert for sine bragder. Vi vil ikke gå ham i næringa men tar isteden en rødvin på en av kneipene mens en narkoman bommer oss for småpenger.

Neste dag er en drøy seiltur, 75 nautiske rundt den sydvestre odden av Portugal, Cabo de Sao Vicente, men vi starter i 6-tida om morgenen og snirkler oss i mørket rundt oppankrede supertankere på reden mens sola varsler morgenen i øst. Vinden når opp til 12 m/sek fra norøst som står helt ned til Cabo med en flott soloppgang i 8-tida og shortsvær utpå formiddagen. Vi subber land hele veien og det er deilig med frisk fralandsvind og bare de lange atlanterhavsdønningene fea vest. Nær neset går vanntemperaturen opp i 20,7 grader og vi gleder oss til Algarvekysten som ifølge boka skal være varm. Får følge en stund av 5 lekne delfiner som kaster seg sidelengs opp av vannet og ser på oss. Får utpå dagen også følge med en stor Hansebåt som vi kappmotrer med når vinden gir seg etter neset. Han tar noen bilder av oss under fyret. Viser seg etter ankomst å være skotsk importør av Hansebåter og er imponert over markedsandelen Nelson Marine har opparbeidet seg i Norge. Ber meg hilse til Rune.

Algarvekysten består av høye, bratte klipper med lekre gule strender imellom. Flere steder står klippeøyer ute i sjøen og det er lange grotter mange steder hvor vannet spruter ut dønningene som utrettelig pumper atlanterhavet ut og inn. Fin seiling idag også, men vi slår ikke rekorden med over 100 nautiske på 12 timer natten nedover fra Lisboa. Runder inn til den populære feriebyen Lagos som har landets største og flotteste marina med 435 plasser og hvor sikkert 75 % av seilbåtene er over 40 fot. Vi er 5 båter som må ligge og vente på ledig plass i elva utenfor, men siden vi har så liten båt med bredde på 3,7 meter får vi som den eneste av dem, plass i anlegget. Noen fordeler må oss med "liten" båt ha. Til gjengjeld er havneavgiften 45 euro (!). I ARC-permen finner jeg at havna er sponsor av regattaen, og vi har krav på medlemsrabatt. Etter litt forhandlinger får vi første natten gratis og 20% rabatt på de etterfølgende nettene. Havneområdet har en rekke lekre forretninger og restauranter i 1.etg. og ferieleililgheter i de 3 øvre. Vi får tilgang til svømmebasseng, men internetttilgangen er utløpt på kontrakt så den er ikke oppe. Jeg får finne en bar igjen. Vi steker noen lekre hamburgere til middag og handler mere kjøtt på en fin supermakercado rett ved havna. I det hele tatt er de store supermarkedene en fornæyelse å handle i. Veldig bra utvalg og delikate kjøtt- fisk- og ostedisker. Kjøper en kilo ferske kokte tiger-reker vi tar til middag, 65 kr/kilo. De smaker som hummer. Kjøttdeigen smaker rent kjøtt og skinker, bacon og pålegg er utrolig billig og bra, for ikke å nevne vinhyllene og fruktkurvene. De lokale kjøttpølsene er også fin båtmat sammen med potetstappe og salat. Det eneste vi strever etter å finne er skikkelig brød. Erefaringen er at jo tyngre brød, jo bedre. Alt annet er stort sett bare inpakket luft. Forøvrig er utvalget vel så bra som hva vi har hjemme, men virker 20 - 50 % lavere på pris på det meste. Vi har funnet gode viner til 3 - 4 euro,f.eks. Periquita som vi kjenner hjemmefra. Fant idag også en 10 års portvin til 7 euro.

Vi har nå bestemt oss for å gå direkte fra Algarvekysten til Casablanca i Marocco den 17. oktober, og tar en eller to byer til bortover kysten her før vi stikker sydover forbi Gibraltarstredet. Høytrykket over Asorene ser ut til å stå en stund til og gir fin østavind de kommende dagene. Håper på bedre internetttilgang i de neste byene også da kommer neste brev.

Ingen kommentarer: