tirsdag 23. oktober 2007

Gibraltar-stredet


Dato: 19 Oktober

Beklager masse for at siden har vært nede en stund. Ukjente grunner, men nå er den oppe igjen ihvertfall.
For dere som kan lese bloggen, men ikke se siden. www.sohltoft.no/Lufelia . Siden må skrives med stor L, hvis ikke virker den, for nå.


Joda, 2 mann-over-bord situasjoner på strekket Portugal-Marocco. Begge ganger kun iført badebukse, og siste gangen alle tre samtidig (Hans badet forresten uten).

Prøvde oss mandag å gå til den neste byen, Albufeira, et par timers seiling, for å få litt avveksling før Marocco-overfarten. Utenfor moloen var det imidlertid liten kuling midt imot med veldig skvalpete sjø, så vi dro isteden tilbake til marinaen og gikk heller en lang tur til gamlebyen oppover langs elva. La oss tidlig (riktignok etter ost og rødvin i båten) til lyden av et kortvarig tordenvær som skylte båten for saltvann, for å stikke til Marocco tidlig dagen etter i et gunstig værvindu. Samme værmelding da, men med vinden rett fra siden og bølgene tvers går luffen raskt og komfortabelt.

Den lille kulingen sto til utpå ettermiddagen hvorpå den løyet nesten helt. Steinar hoppet uti for å la seg dra etter båten i tau på det roligste. Utpå kvelden øker vinden forskriftsmessig til nordøst 6 m/sek, Litt økende utover natta. Nydelig, stødig seilevind gjennom hele natten men litt rullende sjø fra nordatlanteren (lange bølger) og fra østavinden tidligere (korte bølger) som gav endel rulling. (har funnet ut at rullekake bør være lett å lage ombord). En del båttrafikk på tvers av vår kurs men ingen i nærheten av oss. Besøk en av flokk små delifner ved solnedgang. Tar de vanlige 2-timers vaktene i mørket som vi har funnet passer oss best. Månen går ned i 12-tida men stjernene lyser overraskende godt opp sjøen rundt oss. Etter soloppgang dør vinden mer og mer ut og dreier mot nord, bare litt før gribfilen viste.

Gribfilene fra www.grib.us har jeg kanskje nevnt tidligere er et supert verktøy. De fåes gratis ved å registrere seg på nettsiden og nedlaster du et lite kartprogram derfra og gribfilen for ditt område, kan du se 5-dagers vind-varsel i akkurat det området du ønsker, meget enkelt, og det har vist seg utrolig pålitelig. Regnbyger legges også inn og stemte forbløffende bra da vi gikk gjennom Skotland.

I skrivende stund har alle tre badet pånytt i 23 gradaers vann og vindstille. Fikk sjekket båten under og det er et pent sår et stykke opp på blykjølen foran, etter landkjenningen i Irland. Lett å fikse ved neste landopptak. Alle sinkanodene på propellen er også borte, så jeg må finne et rolig sted å dykke ned på og skru på nye. Her ute svinger propellen frem og tilbake under vannet. Ellers var det forbausende lite groe og slim på skrog og ror. Rett etter vi går opp og starter motoren kommer tre store delfiner på besøk. Lurer på hva de hadde gjort om vi var i vannet ?

Er i den første byen, Mohammedia, om noen timer, og går derfra til Casablanca i morgen hvis marinaen der er åpnet iår, den var under bygging i fjor. Derfra drar Erik 5 - 6 dager på biltur med gourmet-gutta mens Hans og Steinar sjekker ut Casablanca.

Finnes baren til Sam, fortsatt ?

Er damene i Casablanca like hotte som Ingrid Bergmann eller går de med burka ?

Kommer vi gjennom tollklareringen med all akevitten og rødvinen ombord ?

Dette er spørsmål du, kjære leser, FÅR SVAR PÅ I NESTE EPISODE AV "MED LUFELIA PÅ REISEN MOT DET UKENTE "!

Ingen kommentarer: