onsdag 27. februar 2008

Tobago



Jeg ankommer Trinidad igjen fra en kort hjemtur 13.2. Dagen etter blir Lufelia sjøsatt. Jack har nettopp satt av til Puerto Rico, solo. Håper jeg får kontakt med ham igjen om ikke for lenge, han ønsker å mønstre på Lufelia fra Southampton til Oslo i Mai. Samme kveld ankommer Elin og Jesper sammen med Gerd, Jørgen og Helene for å tilbringe vinterferien på Tobago. De hadde billetter til Tobago og skulle videre derfra til Port of Spain med lokalfly, men BA fra London var overbooket og de fikk tilbud om fly direkte til Trinidad isteden, så der sparte de både tid og penger.

Dagen etter reiser vi til byen for å bunkre, sjekker ut og spiser lunsj på Crews Inn, og setter avgårde til den lokale ”Middagsbukta” som her heter Scotland Bay, en halvtimes gange ut fra Chaguaramas. Der fikk vi et kveldsbad før middag mens vi lyttet til kolonien av brøleaper som holder til i skogen her. Stille fin kveld ellers.

Ifølge boka skal man legge ut tidlig og gå østover langs nordkysten av Trinidad for å få en lettest mulig overfart mot vinden til Tobago, som ligger ca 75 nautiske søt-nordøstover. Ute i åpen sjø fikk vi en høy og rotete motsjø, som gjorde at deler av bestningen raskt avleverte gårsdagens middag til Kong Neptun og hans krabber. Motstrømmen var ikke så ille som spådd og vi gikk derfor noen nautiske fra land (boka sier ikke mer enn 2 pistolskudds lengde) for å få roligere sjø. Det fikk vi, men motstrømmen tiltok etterhvert og det ble stamping med motor og hardvindsfokk hele veien over (10 timer). Slitsom tur men fin temperatur og delvis sol. I Store Bay skinte imidlertid sola og det ble en rask dukkert i det grønne 26-graders vannet utenfor stranda. Dagen etter treffer vi broder Terje som er på bryllupsreise med Ragnhild, og tilsammen 5 barn som leier hus ikke nagt unna. Tilbringer noen late dager med dem samtidig som vi leier bil og beserdet meste av øya. Den er omkranset av strender og klipper og har tett jungel og høye fjell i nord. Hovedstaden Scarborough er en samling nærmest av brakker. Ved innsjekking glemmer jeg Customs (vi er jo fortsatt i landet Trinidad & Tobago) og når jeg kommer innom to dager senere må jeg juge på oss en forferdelig overfart og diverse forsinkelser som årsak til at avgangspapirene fra Chaguaramas sier at det er 4 dager siden vi dro derfra. Offiseren kan ilegge meg bot på $4.000,-, men avstår antagelig av min sjeggete og sjabby fremtoning utifra hva han forstår at han ikke kan vente bedre.

Tobago er en laidback øy med samme rytme som øyene lengre Nord i Karibia. Endel hoteller med mange skandinavere, ellers sort og vennlig lokalbefolkning. Nydelige strender, der Pidgeon Point rett ved der vi ligger for anker, er en av perlene med et stort rev rundt og grønne korallgrunner rundt omkring. Snorklingen kan måle seg med Tobago Keys. Strendene lengre nord er ikke like grunne og sjøene mot stranda slo nesten pusten ut av noen av oss et par steder.

Tilslutt kommer dagen for feriemannskapets vemodige avreise, og med samme flyet lander Christian Haaland som er påmønstret via Sorgenfri.com og skal bli med de neste ukene. Han er Express-eier og Snipe-seiler bosatt i Stavanger og har mellom to jobber satt av tid til reising. Gjennom felles kjente har vi gjort noe reseach så vi tror begge kjemien skal stemme.

(Som orientering til eventuelle mailskrivere som benytter satelitt-mailadressen vår lufelia@skyfile.no, så har modemet på telefonen slått seg vrangt. Telefonen virker, men altså ikke mailen her. Er forøvrig nå stort sett på molnett hele tiden her nede, så de som trenger å kontakt oss bør bruke mitt mobilnummer. )

Første etappe er strekket over til Granada, hvor vi etter å ha sjekket greit ut mandag (igår) bunkrer litt og klargjør båten for en tidlig avgang tirsdag morgen. Vi er ute av havna kl. 05.30 og setter kurs ca 320 grader. Passaten drar etterhvert opp i over 10 m/sek og vi får en frisk rom bidevind de første timene, hvorpå en regnbyge dreper vinden og vi motorseiler de siste timene inn. Underveis får vi besøk av en stor flokk, over 50, store delfiner. Disse ser vi for første gang gjøre høye hopp ut av vannet før de forsvinner nordover.

Ingen kommentarer: